Stenhuset i kyrkbyn Simris

I kyrkbyn Simris ligger det vackra hus från mitten av förra seklet, som vi totalomvandlat. Huset byggdes en gång av byggmästare Roos och fungerade som byns charkuteributik. Vi föll direkt för huset och dess läge som ligger på cykelavstånd till Simrishamn.

Tomten är rymlig och ligger helt fritt med fantastisk utsikt över öppna fält, samtidigt som den är en del av byn. Huset är ett gediget vit putsat stenhus i 1 ½ plan. Fönster och dörrar i hela huset är handgjorda av snickare enligt gammal skånsk modell och målade i linoljefärg. Köket, matplatsen och vardagsrummet är öppet och rymligt med ljusinsläpp från tre väderstreck. Rummet inbjuder verkligen till socialt umgänge. På bottenvåningen finns också ett sovrum med eget badrum. På ovanvåningen finner vi tre ljusa sovrum. Bostadshuset har försetts med en rejäl veranda under tak, dit man når direkt från både kök och vardagsrum genom stora, glasade dörrar.

På den rymliga tomten har ett poolområde byggts upp i söderläge, där den ursprungliga vitputsade muren behållits för att skapa en privat inramning. Runt poolen ligger borstad kalksten. I fonden på poolen har byggmästarens gamla snickarverkstad byggt om till en loggia, alltså en uteplats under tak.

Foto: Mathias J