Velva, Italien

 

För några år sedan gjorde vi en liten avstickare till Italien. Även där finns förstås fantastiska hus i behov av renovering! Vi kunde inte hejda oss helt enkelt! Läs berättelsen om hur vi blev med hus i Italien –det är så lätt hänt…!

 Det är svårt att inte bli förälskad i italienska Ligurien. Ligurien, med dess fantastiska gamla medeltidsbyar, ligger mitt emellan franska rivierans kustband, Toscanas böljande kullar och Piemontes vindistrikt, där det turkosa Medelhavet möter branta grönskande berg och stupande kala klippor. Och mitt emellan exklusiva Portofinohalvön och de fem genuina fiskebyarna Cinque Terre ligger kuststaden Sestri Levante. Fågelvägen 5 kilometer därifrån upp i bergen ligger byn Velva. Den har anor från 1100-talet och de rustika stenhusen ser nästan ut att vara byggda ovanpå varandra, så tätt sitter de ihop i en klunga runt kyrktornet.

 Byn omges av terrasserade olivodlingar, där olivträden trängs med vinrankor, persikoträd, enorma förvildade rosmarinbuskar och lavendelhäckar. Växkraften är fantastisk, mycket tack vare det milda klimatet året runt.

 En klar januaridag kom vi på besök till goda vänner, vilka något år tidigare köpt ett litet hus i Velva. De hade, precis som vi, tröttnat på de kalla vintrarna här i Sverige, och bestämt sig för att hitta ett andra boende i Italien. Våra vänner mötte oss nere i kuststaden Sestri Levante, och vi följde efter dem på de slingriga bergsvägarna som ledde uppåt, uppåt, uppåt… Vi parkerade utanför byn och steg in bland gränderna – vilken by! Atmosfären gjorde oss andlösa! Vi hade tidigare gjort många resor i området och hade redan förälskat oss i just denna del av Italien och Ligurien. Men vi hade aldrig tidigare besökt någon by så orörd och genuin som Velva. Därför blev vi överförtjusta över mäklarannonsen om det nötta rosa huset med flagnande puts och blekta gröna fönsterluckor som hängde på tre kvart:

 Nel centro storico di Velva, vendesi casetta rustica, completamente da ristrutturare. Vista aperta sulla vallata.

 Vi gick in genom den antika porten och möttes av den genuina charm och stillsamhet som bara ett gammalt trevåningshus i en italiensk medeltidsby kan ha. Och vi blev helt betagna! Vi kunde inte motstå det ljuvliga huset, utan bestämde oss på stående fot för att köpa det – trots att det krävdes en hel del arbete. Men det brukar ju å andra sidan inte hindra oss…

 Huset har numera med hjälp av oss och den kunnige bybon och hantverkaren Signor Molinari totalrenoverats. Utvändigt har putsen återfått sin mättade liguriskt rosa färg, och nya handgjorda fönsterluckor i klassiskt italienskt mörkgrönt skuggar skönt mot solen. Allt som ger charm och karaktär finns kvar, men samtidigt är standard och utrustning numera sådan att man på ett alldeles förträffligt sätt kan njuta av huset året om. I dag bebos huset av ett härligt svensk-franskt par och deras tvillingpojkar.